Voor u het weet is het alweer zomervakantie: een tijd om heerlijk te lummelen en relaxen. Of om juist met allerlei activiteiten de stress van weer een jaar werken te verdrijven. Maar voor veel gescheiden ouders is de zomervakantie juist een stressvolle periode. Geldt dat ook voor u? Oprecht Advocaten geeft u graag 7 tips om zowel u als uw kinderen een zo rimpelloos mogelijke vakantieperiode te bezorgen.

#1 Stem de planning af op de behoefte van de kinderen

Ieder kind is anders. Sommige kinderen vinden het geen probleem om eerst drie weken bij de ene ouder te zijn en vervolgens drie weken bij de ander. Maar voor veel (met name jongere) kinderen is zo’n periode te lang, zeker kort na de scheiding. Splits de zomervakantie dan op in meerdere delen. Bijvoorbeeld ieder twee weken en daarna allebei nog een week. Of spreek af dat ze een week bij opa en oma gaan logeren, of op een zomerkamp gaan, en maak daarna een verdeling tussen u beiden.

Zorg er wel voor dat de zomervakantie ook niet te veel versnippert. Als de kinderen niet steeds van hot naar her hoeven reizen kunnen ze beter ontspannen.

#2 Begin ruim op tijd met plannen

Blijkt uit de behoefte van de kinderen dat u de zomervakantie in meerdere delen moet opsplitsen? Dan moeten u en uw ex-partner dat wel op het werk kunnen regelen. Begin daarom ruim op tijd met plannen, dat geeft u allebei de tijd om het goed te regelen.

#3 Stem de reisplannen op elkaar af

Bespreek ook met elkaar hoe u de vakantie wilt invullen. Stem die reisplannen voordat u boekt zoveel mogelijk op elkaar af, zodat uw kinderen rondom de wissel niet eindeloos in de auto of het vliegtuig zitten. Stem uw reisplannen daarnaast af op de behoefte van de kinderen. Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld niet fijn om de hele vakantie weg te zijn en willen ook een aantal weken thuis zijn. Als uw kinderen oud genoeg zijn kunt u hierover natuurlijk met ze overleggen.

#4 Leg alles goed vast

Om misverstanden te voorkomen is het goed om de afspraken die u maakt zo duidelijk mogelijk vast te leggen. Dat kan vrij eenvoudig in een e-mail. Leg vast op welke data u de kinderen overdraagt en wie ze bijvoorbeeld wegbrengt naar het zomerkamp.

#5 Zorg dat de reispapieren op tijd in orde zijn

Om stress en ergernissen te voorkomen is het goed om ruim van te voren te controleren of de paspoorten/identiteitsbewijzen van u kinderen nog geldig zijn. Voor het verlengen hiervan moet u tenslotte allebei toestemming geven.

Daarnaast heeft u, als u gezamenlijk gezag heeft, voor een buitenlandse reis met minderjarige kinderen toestemming van de andere ouder nodig. Hierop wordt bij de grens en op Schiphol regelmatig streng gecontroleerd. Zorg dus dat u de vereiste toestemmingsverklaringen heeft ingevuld en ondertekend.

#6 Laat los

Net zoals dat voor uw werkstress geldt, geldt dat ook voor de stress die de gedeelde vakantie na een scheiding met zich meebrengt: probeer het los te laten. Hoe moeilijk het ook is om uw kinderen twee of drie weken niet te zien.

Het kan helpen om ook in deze periode uit te gaan van de behoefte van uw kinderen. Ook al zou u het liefst iedere dag bellen, appen, Facetimen of Skypen, dat kan voor de kinderen (en uw ex-partner) erg onrustig zijn. Probeer ze dus echt even los te laten en de vrijgekomen tijd voor uzelf te gebruiken.

#7 Gun de andere ouder ook het ouderschap

Voor de kinderen is het fijn om te weten dat u de andere ouder ook een fijne vakantie met de kinderen gunt. Dan weten ze dat ze ervan mogen genieten. Maar: denk ook aan de andere ouder als u zelf met de kinderen weg bent. Voor uw ex-partner is het bijvoorbeeld fijn om te weten waar de kinderen zijn. Deel daarom vluchtgegevens en verblijfsadres (als u gezamenlijk gezag heeft bent u dit verplicht).

Daarnaast kan het voor de andere ouder fijn zijn om te zien dat de kinderen genieten. Stuur daarom eens een foto, of deel een leuk voorval dat zich heeft voorgedaan. Laat uw kinderen ook af en toe met de andere ouder bellen, Facetimen of Skypen.

Advies nodig?

Oprecht Advocaten wenst u veel succes met het plannen van uw zomervakantie en, daarna, een heerlijk ontspannen vakantie. Heeft u nog vragen over uw scheiding? Of advies nodig over het ouderschapsplan of de verdeling van de vakantie? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij staan voor u klaar.