Vergeet niet uw alimentatie te indexeren

Partner- en kinderalimentatie worden meestal voor langere tijd vastgelegd. De kosten voor het levensonderhoud stijgen echter ieder jaar. Om ervoor te zorgen dat de koopkracht van degene die alimentatie ontvangt op peil blijft, bepaalt de wet dat de bedragen voor partner- en kinderalimentatie ieder jaar moeten worden verhoogd. Dit noemen we alimentatie indexering.

De Minister van Veiligheid en Justitie stelt daarom ieder jaar in november het indexeringspercentage voor het aankomend jaar vast. De verhoging gaat dan op 1 januari in.

Behalve als u zelf andere afspraken over de alimentatie indexering heeft gemaakt, geldt de indexering voor iedereen. Degene die alimentatie betaalt moet het maandelijkse bedrag per 1 januari van ieder jaar dus automatisch verhogen met het indexeringspercentage. Dit wordt echter vaak vergeten, vandaar dat wij u er met dit bericht graag nog even op wijzen.

Alimentatie indexering 2020

Het indexeringspercentage voor 2020 is vastgesteld op 2,5%. Betaalde of ontving u in 2019 bijvoorbeeld maandelijks € 350,- aan alimentatie? Dan moet dat bedrag in 2020 met 2,5% worden verhoogd tot € 358,75.

Indexering vergeten?

Is deze informatie helemaal nieuw voor u? Of bent u in voorgaande jaren vergeten te indexeren? Dan moet u samen met uw ex-partner in overleg over uitbetaling van het achterstallige bedrag. Komt u er samen niet uit? Dan kan degene die alimentatie ontvangt het achterstallige bedrag vorderen, tot maximaal 5 jaar terug.

Vragen?

Heeft u hier vragen over? Dan kunt u altijd contact opnemen met Oprecht Advocaten via info@oprecht.nl of telefoonnummer 0229-285070.