Onlangs werd bekend dat er in Nederland steeds minder vechtscheidingen plaatsvinden. Uit onderzoek onder 500 stellen die de afgelopen twee jaar uit elkaar gingen, blijkt dat de rechter in slechts 6% van gevallen een inhoudelijke uitspraak heeft moeten doen. Ter vergelijking: in 2011 lag dit percentage nog op 31%. De reden van deze sterke daling? Meer mediation.

Onderzoek naar echtscheidingen

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Aanleiding voor het onderzoek was het tienjarig jubileum van de Dag van de Scheiding op 11 september 2020.


Uitkomsten onderzoek

Het onderzoek kende een aantal opvallende uitkomsten. Hieronder de belangrijkste:

  1. Minder vechtscheidingen

Er zijn steeds minder vechtscheidingen. De afgelopen twee jaar hoefden rechters nog maar in 6% van de gevallen een inhoudelijke uitspraak te doen. Daarbij kwamen de meeste conflicten en heftigste emoties voor bij de verbreking van kortere relaties (korter dan vijf jaar) en relaties waar er kinderen in het spel waren.

Dat is goed nieuws, want een vechtscheiding is voor niemand goed. Het kost ex-partners veel tijd, geld en negatieve energie. Bovendien is een vechtscheiding voor kinderen vaak ronduit traumatisch. Zij dragen de sporen van een vechtscheiding levenslang met zich mee.

  1. Mediation steeds belangrijker

Dat er nog maar in 6% van de gevallen een inhoudelijke uitspraak hoefde te worden gedaan, betekent dat stellen er dus in 94% van de gevallen samen zijn uitgekomen, al dan niet met hulp van een advocaat of een (advocaat-)mediator.

Uit het onderzoek bleek dat 30% van de stellen hun scheiding zonder hulp heeft afgehandeld. Ongeveer 20% schakelde een advocaat in, terwijl 41% van de stellen koos voor de begeleiding van een advocaat-mediator. Dat is goed nieuws! Mediation is namelijk sneller, goedkoper en veel beter voor de verhoudingen, zeker als er kinderen in het spel zijn. Over de belangrijkste voordelen van mediation schreven we al eens eerder een blog.

Uit het onderzoek bleek bovendien dat stellen die hun scheiding in overleg hebben vormgegeven, positiever naar de toekomst kijken. Van deze stellen maakt 11% zich zorgen over huisvesting, financiën en de emotionele gevolgen voor de kinderen, terwijl dit percentage bij stellen die bij de rechter terechtkwamen 20% is.

  1. Vaker co-ouderschap

Er was nog meer goed nieuws: steeds meer scheidende stellen met kinderen kiezen voor het co-ouderschap. In de afgelopen twee jaar koos 34% van de scheidende stellen voor een vorm van co-ouderschap, terwijl dat in 2011 nog 25% was. En hoewel de meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek het erover eens is dat co-ouderschap veel vraagt van ouders én kinderen, vindt de helft dat co-ouderschap na een scheiding het uitgangspunt zou moeten zijn.

Advies nodig?

Heeft u hier vragen over? Of wilt u weten of mediation in uw geval een goede optie is? Dan kunt u altijd contact opnemen met Oprecht Advocaten via info@oprecht.nl of telefoonnummer 0229-285070.